Törzsi Fúziós Hastánc

Törzsi Fúziós Hastánc

Workshop résztvevőknek

Nem csak rutintalanoknak

2016. április 01. - A Mezítlábas Grófnő

     
Akár hazai, akár külföldi workshopra készülsz, könnyedén keveredhetsz váratlan helyzetekbe. Ez a röpke bejegyzés hivatott elősegíteni, hogy a felszerelés mellett Te magad is készen állhass a nagy kalandra, ne kelljen feszengened, és bebiztosítsd magad azokra a helyzetekre, amelyekre fel tudsz készülni...

10997624_936459109727798_7718931070210162955_n.jpg... Egy-egy ilyen workshopon a részvétel nem filléres dolog, ráadásul ilyenkor olyan tanárhoz/előadóhoz "zarándokolsz", aki valamiért megfogott táncával, személyiségével, stílusával, esetleg eddigi karrierje tett rád mély benyomást, a lényeg az, hogy olyan körülményeket teremts magad számára (nyilván ezeknek csak egy része múlik rajtad, a többire - hangosítás, helyszín, a résztvevők, a szervezők, stb.....- nem terjed ki a hatásköröd, ezeket mégis könnyebb figyelmen kívül hagyni, amennyiben nem zökkenőmentes a dolog) . Tehát amennyire csak rajtad áll arra kell törekedned, hogy zavartalanul tudj figyelni, be tudd fogadni az oktató magyarázatát, az egész hangulatot tudd rögzíteni, mert amennyiben megfigyeléseid pontosak, benyomásaid mélyek, nyitott vagy, úgy hónapokon, éveken át tudsz majd ehhez az élményhez nyúlni, amikor egy kis ihletre, bíztatásra, pozitív gondolatokra van szükséged.

Kezdjük is... (Abszolút szubjektív, személyes tapasztalataimból kiindulva)

- Elméleti felkészülés: ismerd a szervezőket, munkásságukat, tudj legalább egy-két dolgot mondani nekik, vagy kérdezni tőlük. Ugyanez vonatkozik az oktatóra is. Így ha véletlenül szemtől szemben találod magad velük a kínos mosolygáson túl több is történhet köztetek, egy baráti nyitásra, egy ilyen gesztusra mindig pozitívan reagálnak, és még hálásak is, amiért megtörted a jeget.

- Légy fitt! Nyilván nem azt kell ezalatt érteni, hogy azonnal fogyj pálcika vékonyságúra és igyál sok protein shake-et. Csupán annyit, hogy ha egy három órás foglalkozáson szándékozol részt venni, úgy legyél olyan kondícióban, hogy az elejétől a végéig tudd hozni a szintet, így nem azzal leszel elfoglalva, hogy mennyire izzadsz a többiekhez képest, vagy úgy lihegsz, hogy a környezetben semmi mást nem lehet hallani az órából... Mivel ezeket a workshopokat általában összeköti egy-egy gála, hafla, ráadásul másnap-harmadnap is folynak, bizonyosodj meg róla, hogy bírni fogod fizikailag, és nem robbansz le rögtön az első órán. Így magabiztosan, emelt fővel, maximálisan odafigyelve tudod a lehető legtöbbet kihozni az élményből. Panaszkodjanak a többiek a meghúzódott izmaikra.

- Felszerelés: Víz, víz, víz! Mindig legyen nálad egy üveg víz, mindegy, hogy a tested vagy a figyelmed lankad, egy korty és pár mély levegő segít tovább koncentrálni. Ha "maratoni" táncra készülsz mindig hidratálj.

Legyen nálad ujjcin. Igen, akkor is, ha a workshop leírása nem teszi szóvá. Nekem két olyan nem kellemes élményem volt, hogy valahogy a leírásból (angol verzió) kimaradt az, hogy legyen nálunk...

Ami általában kimarad, de fontos megemlíteni: Ne öltözz
 túl, és ne öltözz alul se!practice.jpg

Tehát: egy workshopra az ember nem a fellépő ruhájában megy, hanem általában cicanadrágban (szoknya nem ajánlott, mivel nem tudhatod milyen bemelegítés vár rád, illetve a gyakorlatoknál nem lesz-e fontos szerepe a vizuálisan hozzáférhető lábaknak), szűk felsőben, a has szabadon hagyása opcionális, sosem kötelező, ha esetleg feszengenél emiatt. Fontos, hogy a ruháid ne legyenek elnyűttek. Ezzel csak azt fejezed ki, mennyire nem tiszteled az eseményt, nem pedig azt, hogy mennyire keményen edzel és nem a megjelenésedet tartod fontosnak. Ugyanez a rendszeresen látogatott órákra is igaz. Amennyiben mód van rá a hangos kiegészítőidet (pl. rázókendő) hagyd otthon. Az a típusú figyelem, amit egy hangos ruhadarab vagy karkötő-bokalánc vonz egy zsúfolt teremben, ahol mindenki (a többség) azért jelent meg, mert szereti amit csinál és valami újat akar tanulni, nem túl pozitív. Te sem örülnél fordított helyzetben mások feltűnési viszketegségének. Bizonyíts a kemény munkáddal, ne a harsány személyiségeddel.


Szállás, utazás: Amennyiben nem a saját városodban veszel részt workshopon, úgy előre gondoskodj magadnak szállásról. Ha nincsenek barátaid vagy táncos ismerőseid a városban, akik befogadnának a program idejére, úgy mindenki a pénztárcájának megfelelő lehetőség mellett teszi le a voksát, mi a lengyel lányokkal például egy szobán osztoztunk egy hostelben az egyik alkalommal. Ha az esemény facebook oldalán látod, hogy már korábbról ismert táncosok is érkeznek más-más országokból, nyugodtan írj nekik, kérdezd meg ők hol szállnak meg, van-e hely a szobában, illetve amennyiben ők már elrendezték a szállás-kérdést, akkor is tudnak jó tanácsokkal szolgálni (például melyik hostelt nem ajánlják). Bátran kommunikálj a többiekkel, hiszen ha más nem is, de a tánc szeretete megkérdőjelezhetetlen közös alap egy új workshop-barátsághoz.

Mindig tudd, hogy a szállásod hol helyezkedik el a workshop, illetve a gála/hafla helyszínéhez képest. Legalább az első napon úgyis mindent magadnak kell megtalálnod, a szervezőknek pedig épp elég munkát ad az oktató(k) és az események körüli munka, tedd meg azt a szívességet a környezetednek, hogy amennyire csak lehet problémamentesen, pozitív attitűddel, nyitottan vagy jelen, így mindenki számára könnyed légkört teremtesz, és az esetleg pórul járt (megázott, eltévedt, elszakadt, szomorú....) társaidat is kicsit jobb kedvre derítheted. Akár egy közös ebédszüneti kávézás is vezethet igazi barátsághoz.

Javaslom, hogy a különböző helyszínektől sétatávolságra keress szállást, így megúszhatod a tömegközlekedéssel járó kellemetlenségeket (hol lehet jegyet kapni, melyik irányba kell menni, ritkán jár-elkések), ráadásul szép helyeket fedezhetsz fel, kényelmesen megreggelizhetsz, majd egy nagy pohár kávéval besétálhatsz a stúdióba, addig pedig magadba szívhatod a reggeli város hangulatát.

A foglalkozások között, a fellépések előtt-után használj ki minden percet a feltöltődésre. Legyen az egy séta a városban, egy kávé a rég látott barátokkal, egy kis öltözői csevegés... ez nyilván mindenkinek más. Figyelj oda magadra, ne aggódj az otthoni dolgok miatt, munka, család, barátok, szerelmi ügyek miatt. Az utazás és a tanulás jótékony hatása akkor érvényesül, ha önmagadat szeretve, tisztelve, a saját igényeidnek megfelelően éled meg ezeket a napokat, és ezáltal feltöltődve többet tudsz majd adni a környezetednek, miután hazatérsz. 

Jegyzetelj! Ne csak az órán, hanem végig. Jegyezd fel miket tapasztalsz, egy év múlva meg fogsz lepődni a folyamaton, amin keresztül mentél.

A bejegyzés trackback címe:

https://tribalfusion.blog.hu/api/trackback/id/tr658547834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása